top of page

חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו

חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו

 

לא צריך לחכות לגיל פרישה, ניתן לחלק את הזכויות הפנסיוניות כבר במעמד הגירושין

מאת: עו"ד אבנר בן חיון

 

מהפכה בעולם החיסכון הפנסיוני. סוף סוף, לאחר שנים ארוכות שבהם ישבה וועדה ציבורית על המדוכה, נקבעו כללים לחלוקת הזכויות הפנסיוניות של בני הזוג בעת פרידה.

 

כידוע, בעת פרידת בני זוג, מתקיים איזון משאבים שנצברו בחייהם המשותפים. אולם עד לחקיקת החוק, חלק מהנכסים שנצברו בתקופה זו, לא היו ברי איזון באופן מלא. המדובר על אחד מהרכיבים הכלכליים החשובים והבסיסיים והוא- החיסכון הפנסיוני.

 

ביום 6/8/2014 פורסם חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, התשע"ד – 2014 (להלן בקיצור: "חוק החלוקה"). חוק זה הוא כאמור פרי עבודתה של וועדה ציבורית בראשותו של כב' השופט שוחט ('ועדת שוחט') אשר תחילתה עוד בשנת 2008, כאשר הוקמה במטרה לבחון את סוגית חלוקת הזכויות הפנסיוניות בין בני זוג שנפרדו.

 

עד לחקיקת חוק החלוקה, במעמד הפירוד  (התרת נישואין או הסדר לאיזון משאבים) לא הייתה אפשרות מעשית לחלק את החיסכון הפנסיוני בין בני הזג שנפרדו לפני מועד הפרישה של בן הזוג החוסך. זאת, בין השאר בשל הוראות סעיף 25(א) לחוק קופות גמל האוסר על העברת זכויות פנסיוניות.

כעת מסדיר החוק את אופן חלוקת הזכויות, כך שבסופו של הליך הקבוע בחוק, זכאי בן הזוג שאינו החוסך, לקבלת זכויותיו על פי פסק הדין לחלוקת הזכויות, מהגוף המשלם.  

כותרת משנה – הטכניקה

החוק רחב ומקיף את הזכויות הפנסיוניות השונות הן ב'חיסכון פנסיוני באמצעות צבירת זכויות': בפנסיה תקציבית, או בקרן פנסיה וותיקה או בקופת ביטוח ישנה (קופה שאושרה לפני 31.12.2003 ומרכיב החיסכון בה אינו נפרד ממרכיב הכיסוי הביטוחי) והן ב'חיסכון פנסיוני באמצעות צבירת כספים': שזה בעיקרו חיסכון בקופת גמל לקצבה (קרן פנסיה חדשה או ביטוח מנהלים או קופת גמל לא משלמת לקצבה), קופת גמל לתגמולים וקופת גמל אישית לפיצויים.   

 

החוק מסדיר את הטכניקה להבטחת זכאותו של בן הזוג לשעבר של החוסך, ותחילתו בפסק דין הקובע את חלוקת הזכויות הפנסיוניות בין החוסך ובין בן הזוג ('פסק דין לחלוקת חיסכון פנסיוני'). לאחר הקביעה בפסק הדין, על בן הזוג הזכאי לפנות לגוף המשלם (חברת ביטוח/ החברות המנהלות של קופת גמל או קרן פנסיה/ המעסיק בפנסיה תקציבית) בבקשה לרישום פסק הדין לחלוקת החיסכון הפנסיוני ולממש את זכאותו לחלקו בכספי בן הזוג החוסך. לאחר אישור הבקשה הגוף המשלם ירשום הערה בחשבונו של החוסך.

נקבע כי, כבר במעמד קליטת הבקשה, מחויב הגוף המשלם למנוע ביצוע פעולה כלשהיא לפני קבלת אישורו של בן הזוג לשעבר.

בהתאם לרישום האמור, כאשר החיסכון הפנסיוני הינו בשיטה של צבירת כספים (קופת גמל, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה חדשה), על הגוף המשלם לפתוח חשבון חדש בקופת הגמל על שמו של בן הזוג לשעבר. לחשבון זה יועבר סכום השווה למכפלת שיעור העברה אשר נקבע במסגרת פסק הדין לחלוקת חיסכון פנסיוני ביתרה הצבורה של העמית במועד הפירוד, לסכום זה תתווסף או תגרע התשואה ממועד הפירוד ועד למועד ההעברה. החוק קובע כי העברת הכספים לחשבון החדש הינה אירוע מס, המחויב במס בהתאם לפקודת מס ההכנסה, והוא ינוכה הן מהסכום המועבר והן מהסכום הנותר.

כאשר החיסכון הינו 'בחיסכון פנסיוני באמצעות צבירת כספים' החוק אף מאפשר לבן הזוג לשעבר להחליט האם ברצונו לפדות במועד ההעברה את חלקו בכספי הפיצויים, או להעבירם לחשבונו החדש.

החוק נותן מענה למצבים שונים בין השאר; פטירת חוסך עוד בטרם העברת חלקו של בן זוגו לשעבר לחשבון החדש, עיקול או שיעבוד על חשבון החוסך, חלוקת זכויות של חוסך גמלאי באמצעות צבירת כספים, כך שבת זוגו לשעבר של הגמלאי זכאית לקבלת קצבה מהגוף המשלם בעת פטירת החוסך.

חוק זה יכנס לתוקפו ביום 6.2.2015 (6 חודשים מיום פרסומו) והוא יחול אף על פסק דין לחלוקת חיסכון פנסיוני שניתן לפני מועד זה.

 

סקירה זו מובאת כעדכון תמציתי בלבד ואינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני

טל: 03-9105770

פקס: 03-9106770

כנרת 5 ב.ס.ר 3 (קומה 10)

בני ברק 5126327

כל הזכויות שמורות 

© ל- abhlaw.co.il

ב"ה

bottom of page